Lost Password?

A password will be emailed to you. You will be able to change your password and other profile details once you have logged in.

Въпроси

Кои въпроси задължително трябва да зададете на Вашия педиатър при първата му среща с новороденото у дома?

Раждането на бебе е важно и радостно събитие, но за всяка млада майка е изпълнено с много тревожни въпроси, дали ще се справи с новата си задача. Вашето бебе ще се преглежда в родилния дом от специалист неонатолог, а след това в къщи от лични му педиатър. Въпросите, които е добре да се зададат на един от тези двама специалисти са важни и ще Ви осигурят повече спокойствие в грижата за малкия човек.

Кои са тези въпроси? Ще се опитам да Ви дам кратки отговори, които да Ви са от помощ.

Каква да бъде температурата на въздуха в стаята и как трябва да изглежда стаята на бебето?

Здравото новородено има възможност да поддържа нормална температура без допълнителни грижи за затопляне. Добре е температурата на въздухa в стаята да е не повече от 22-23ºC. В стаята на бебето не трябва да има цветя, телевизор или компютър, библиотека с много книги. Подът да не е застлан с килим, за да може всеки ден да се почиства с влажна кърпа.(да не се събира прах).

Детето трябва да има собствено креватче и чаршавчето да се сменя всеки ден. Бебетата не спят на възглавница, но е добре под главичката да има само калъфка или пелена, която ще може да се сменя, ако случайно е повърнало. Стаята трябва да се проветрява по 10 минути на всеки 2-3 часа. Така се намалява бактериалното число във въздуха и се предотвратява риска от инфекции.

Кога трябва да се къпе бебето, колко пъти и при каква температура на водата и въздуха?

Бебето се къпе всеки ден, но може през ден само с водичка. Температурата на въздуха на помещението за къпане да е 2-30С по- висока от тази на стаята. Температурата на водата да е 370С. Първо се измива телцето и последно главичката. Тя е най-богато кръвоснабдена и ако се измива първа детето може да се охлади. След банята телцето и личицето на бебето се намазват обилно с крем или тоалетно мляко. Очите се почистват с физиологичен разтвор или преварена вода, всяко око с отделен тампон, от външния към вътрешния ъгъл на окото. Ушичките се попиват от водата с штифтче с ограничител за ушички.

Какво трябва да се прави, ако пъпчето не е паднало?

Ако пъпчето на бебето все още не е паднало бебето се къпе, но след банята пъпният остатък се почиства със спирт и се слага антибиотична пудра или се пръска с Еозин-багрило, което спомага за по- бързото падане на пъпчето. С него се пръска пъпния остатък още 2-3 пъти през деня.

Колко пъти трябва да се сменя еднократната пелена на бебето и кога?

Еднократната пелена се сменя преди всяко хранене, като седалището се измива на течаща вода 370С , добре се подсушава и се намазва с бебешки крем или олио. Използването само на мокри кърпички се препоръчва само при невъзможност от измиване особено при бебето до 1-2 м от раждането. Кожата им е още много нежна и ако не се измива редовно и намазва с крем често се подсичат.

Ако бебето се изходи по време на храненето е добре да изчакате поне 30 минути преди да смените пелената, защото в противен случай то може да повърне млякото.

Как да се облича бебето в стаята?

През първия месец детето прекарва повечето време в сън и бодърства за кратко. Добре е да е облечено с памучно боди и гащеризонче или ританки от по-плътна материя, терлички на краката и завито с леко, но топло одеалце. Подходящи са олекотени завивки или поларени одеалца, но задължително в калъфка. Тя се сменя поне веднъж на 48 часа.

Шапка на главичката не е необходима!

Трябва ли да се извежда на разходка през първия месец?


Важен момент е подготовката за разходки на чист въздух. Тази подготовка трябва да започне (за зимните бебета) след 15-ия ден от раждането, а за останалите след 3 до 5 дни от раждането. Започва се с широко отворени прозорци, първо за 10-15 минути, като за 2-4 дни се стигне до 1 час. След това може бебето да се изведе на балкона, първоначално за 15-20 минути, като времето постепенно се увеличава до 1 ч. След този момент бебето вече е готово за разходки на открито.
Подходящи са часовете около обяд, когато температурата е най- висока (отнася се за зимните, ранните пролетни и късните есенни бебета). За родените през лятото и по-топлите есенни и пролетни месеци се препоръчват разходки до 11 ч и след обед след 16 ч. Бебетата не се излагат на пряка слънчева светлина, а на шарена сянка. Откритите части на тялото и лицето се мажат с UV бебешки защитни кремове поне с 20 фактора на защита.

Необходимо ли е да приема някакви медикаменти профилактично?

Здравото новородено не се нуждае от стимулиране на имунната система и от други медикаменти профилактично. Единственото, което започва да се дава в тази възраст и то след 20-тия ден от раждането е Витамин Д3 в доза 500 Е дневно, като профилактика на рахита. С времето дозата се преоценява - може да се увеличи или спре в зависимост от състоянието на детето и начина му на хранене.

Колко пъти трябва да се преглежда от лекар?

За да сте спокойна, добре е през първия месец бебето да се прегледа два пъти от педиатър. На 15-тия ден от раждането и в края на първия месец. Проверява се теглото и можете да зададете допълнителни въпроси, които Ви вълнуват при отглеждане на детето.

Как да разберем дали се храни достатъчно?

Това е въпрос, който вълнува всички майки. Кърмените бебета трябва да сучат около 15-20 минути, а в края на 1 месец и до 30 минути. Активното сукане, разбира се, е около 10 минути. След това бебетата си почиват и се досукват останалото, което им е необходимо.

Ако кърмите и бебето от хранене до хранене не се събужда в рамките на 2,5-3 часа, значи се храни добре. Особено важна е тегловната крива. Нуждите от храна за всяко бебе са различни. Важен е темпът на наддаване. За първите 2-3 м. от живота на детето то наддава по 20-30 мл. дневно, като децата на кърма наддават средно 700-900 гр. на месец, което е доброто наддаване.

При децата, хранени с адаптирани млека наддаването може да е повече. Това е така, защото в част от случаите те всъщност се прехранват. Изпиват винаги една и съща доза мляко(с биберон е по-лесно отколкото да суче!!), а човек не винаги иска да приема едно и също количество храна, нали!?

Какви ваксини и изследвания се правят на бебето?

Още в родилния дом на бебето започва да се прави профилактика срещу чести и разпространени заболявания. Те ще осигурят на Вашето бебе здравословно развитие. След 48-ия час се прави БЦЖ-ваксина. Това е ваксината срещу туберкулоза, която предпазва Вашето бебе от това сериозно и инвалидизиращо заболяване. Ваксината се поставя на лявото рамо.

Веднага след раждането още през първите 24 ч. от раждането се назначава мускулно и ваксината срещу хепатит В - Енджерикс. Инжектира се мускулно. Тя е синтетична, не дава странични реакции и усложнения и е съвместима с всички ваксини. Детето трябва да получи от нея три приема. Първият е в родилния дом, вторият на 1 м., а третият на 6 м. възраст. Тази ваксина предпазва бебето от тази инфекция, която се усложнява с цироза на черния дроб.

В родилния дом между 3-5 ден от раждането се взема кръв от пръстче или петичка върху специални филтърни бланки. Това е скринингово изследване. Прави се на всички деца в Европа и САЩ, Канада и др. Обхваща всички деца, родени в страната. То е насочено срещу заболявания, свързани с намалената функция на щитовидната жлеза (хипотириоза), нарушение в обмяната на белтъците (фенилкетонурия), нарушение във функцията на надбъбречната жлеза. Ранното откриване на отклоненията и своевременното лечение осигуряват на всяко засегнато дете много добро развитие.

Доц. д-р Б. Слънчева
Педиатър, неонатолог
Началник на Неонатологичната Клиника
СБАЛАГ „Майчин дом” София